In lijn met de bekende leaseauto, heeft de leasefiets de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Het idee voor deze lease optie kwam voort uit de groeiende vraag binnen de tweewielerbranche. Aangezien de leaseauto al geruime tijd een vertrouwd concept is, rijst de vraag: waarom zou de leasefiets niet net zo'n aantrekkelijke optie kunnen zijn voor grote en kleine bedrijven?
Het oude fietsplan
Hoewel het fietsplan al bestond, waren lang niet alle bedrijven er enthousiast over. Het fietsplan kan nogal complex zijn en ondernemers worden soms geconfronteerd met onverwachte naheffingen. Daarom ontstond er vanuit de markt vraag naar een eenvoudiger alternatief: de leasefiets, ook wel bekend als de 'fiets van de zaak’.
Het nieuwe fietsplan
De regeling werd geïntroduceerd op 1 januari 2020. Onder deze regeling leaset de werknemer maandelijks tegen een bijtelling van 7 procent een tweewieler, variërend van een gewone stadsfiets tot de populaire e-bike of speed pedelec. Belangrijk om te vermelden is dat deze regeling geldt voor alle soorten fietsen, waaronder stadsfietsen, maar ook de populaire e-bikes, speed pedelecs, racefietsen en mountainbikes.
Voordelen van het nieuwe fietsplan!
Een van de grote voordelen is dat de gebruiker geen onverwachte uitgaven heeft. De kosten voor reparatie en onderhoud komen namelijk voor rekening van de leasemaatschappij, evenals de all-risk verzekering en pechhulp. Als de fiets bevalt, heeft de gebruiker de mogelijkheid om na een leaseperiode van drie jaar de fiets met een aanzienlijke korting aan te schaffen.
Bedrijven dragen met deze 'groene fiets' niet alleen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot, maar bieden ook hun werknemers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
Voordelen voor werkgever en werknemer
Zowel werknemers als bedrijven profiteren hiervan. "Bedrijven streven naar duurzaamheid en via het leasefietsprogramma kunnen ze een tastbare bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd zijn de kosten voor autorijden enorm gestegen. Fietsen daarentegen zijn zowel duurzaam als kostenefficiënt. Door de fietsregeling als werkgever aan te bieden, profiteren werknemers van een fiscaal voordeel van minimaal 25% en kost het jou als werkgever niets. Het fietsplan is al de moeite waard vanaf slechts één geïnteresseerde werknemer en is kostenneutraal!